Aktiviteter i fjällen

Här har vi samlat kort och matnyttig fakta om de vanligaste aktiviteterna i fjällen, du hittar även länkar för mer info.

Vandra i fjällen

Att fjällvandra är en fantastisk aktivitet som passar gammal som ung och gärna flera generationer samtidigt. Hela den svenska fjällvärlden från Dalarna till nordligaste Lappland erbjuder fina leder och oemotståndliga naturupplevelser. Här följer tre korta tips inför turen samt tre resmål vi rekommenderar.

Tips inför fjällvandring

  1. Ta med er mer mat än ni tros behöva och packa även lite extra kläder, vädret skiftar snabbt i fjällen och dessutom tar det oftast längre tid än ni är vana vid från stan då terrängen är mer utmanande.
  2. Kolla upp leden innan, hör med någon som känner till området. Och när ni väl går iväg meddela er rutt.
  3. Ta på er rejäla kläder och gärna ett par kängor om du har.

Leder i fjällen

Även om det finns vandringsleder i alla områden har vi valt att tipsa om tre favoriter.

  1. Jämtlandstriangeln. Ingen lista med fjälleder kan tas på allvar om inte Jämtlandstriangeln är med. Här kan ni läsa mer om ni ska vandra Jämtlandstriangeln.
  2. Fettjeåfallet utanför Klövsjö. Denna led är kanske ingen klassisk fjälled men väl värd ett besök. Leden är en bekväm dagstur som även funkar för de yngre. Det unika med leden är att den förs t och främst leder fram till Jämtlands högsta vattenfall (över 60 meter), men vad som gör leden ännu mer unik är det faktum att sherpas från Nepal byggt stentrappor längs med leden.
  3. Kungsleden. Kungsleden är Fjällvärldens längsta led och den sträcker sig från Idre till

Skidsemester i fjällen

Alpinskidåkning i fjällen är en härlig tradition och något som i flera genarationer varit ett tillfälle för familjer att umgås, njuta av frisk luft och dessutom ha väldigt roligt. Att åka på skidsemester i fjällen är en aktiv semester vilket att fler efterfrågar idag. Över 50% av antalet liftkort som säljs idag säljs på de tre största skidorterna, Sälen, Åre och Vemdalen (i den ordningen). Alla dessa ägs av Skistar och ni kan läsa mer om deras resor på deras sajt. Utöver dessa finns det mängder av skidanläggningar som håller väldigt hög kvalitet och med lite olika inriktning som passar olika målgrupper. Ska ni bara åka alpinskidor eller vill ni även ge er ut på fjälltur? Kanske testa hundspann, skoter eller något annat? Kolla upp de olika resmålen i fjällen innan ni bokar.

Alla skidområden i fjällen erbjuder skidhyra vilket gör det smidigt för idag som besökare att hyra på plats och snabbt kunna byta om pjäxorna skaver eller stavarna känns för korta. Det börjat också bli allt mer populärt att hyra kläder också. Läs mer om skidsemester i fjällen.

Priser för skidsemester

Priserna för er skidsemester kan variera kraftigt mellan olika orter. För att beräkna en sannolik kostnad för er skidresa rekommenderar vi att ni räknar ihop resa, boende, liftkort, skidhyra, längdkort (behövs inte överallt), andra aktiviteter så som hundspann, kurser, spa osv.

Cykla i fjällen

Att cykla i fjällen är en aktivitet som allt fler får upp ögonen för och de senaste åren har antalet cyklister och cykelleder ökat lavinartat i fjällen. Ut och kör, vi lovar att ni kommer att ha vansinnigt kul! Men kom ihåg att följa skyltar för cykling samt visa respekt för markägare, djur och andra som vistas på fjället.

Hundspann i fjällen

Att glida fram över fjället i en hundspann är en fantastisk aktivitet och något vi kan rekommendera alla. Det är häftigt att först få hälsa på hundarna och sen glida fram ljudlöst över snön och känna hundarnas kraft som drar er framåt. Boka hundspann i fjällen.

Här kan du läsa mer om boende i fjällen.

Åter till startsidan om fjällen.