Vemdalen bjuder på fjällupplevelser sommar som vinter

Vemdalen är en ort i Härjedalen men det är också en av Sveriges största och mest besökta fjälldestinationer som sträcker sig från Björnrike, via Vemdalen, Vemdalsskalet och Storhogna hela vägen till Klövsjö. Orten Vemdalen rymmer drygt 600 invånare och grannbyn Klävsjö drygt 300. Men under en högsäsongsvecka kan det vara så mycket som 20 000 personer i området. Trots det upplevs Vemdalen som småskaligt och genuint. 

Här hittar du en komplett guide till Destination Vemdalen.

Vinter i Vemdalen 

Här hittar man som gäst alpinskidåkning i toppklass, fina tur- och längdspår, magiska hundspannsturer och välpreparerade skoterleder. Kort och gott mängder av fjällaktiviteter och glädje:) skidåkningen fördelas på tre områden, Björnrike som passar carvingfantasten, Vemdalsskalet som erbjuder flest liftar och stor variation av skidbackar på två fjäll, samt det tredje skidområdet Storhogna/Klövsjö som är störst sett till åkyta men minst sett till liftköer och trängsel:) 

Sommar i Vemdalen

Vemdalen sommartid passar särskilt bra för den bekväma fjällbesökaren som vill kombinera utmanande dagsaktiviteter med goda middagar och bekväma sängar. Här finns en stor variation av vandringsleder och cykelleder utvecklas löpande. Här erbjuds ingen downhillcykling men roliga flowtrails som kan underhålla hela familjen. Paddling på Klövsjön, fiske i varggranstjärn och ett dopp nedanför något av de fem vattenfallen är andra tips på aktiviteter. Av vattenfallen är Fettjeåfallet det absolut mest spektakulära och kvalar även in en som ett av Sveriges största vattenfall med över 60 meters fallhöjd. Fettjeåfallet ligger utanför Klövsjö som av många kallas Sveriges vackraste by. Sonfjällets nationalpark är också en pärla för fjällvandrare, där kan man dessutom åka skidor hela vägen in i juni för den som orkar gå upp:)

Boende i Vemdalen

Det finns mängder av alternativ på boende i Vemdalsfjällen, Skistar, Ago i Vemdalen, Boka Vemdalen och Vemdalsskalet.com är några av de större boendeförmedlarna. Här finns ett stort utbud av boende i ski in-ski out-läge och på sommaren är det aldrig långt till en vandringsled. 

Vill du bo på hotell med fullservice rekommenderar vi Storhogna Högfjällshotell eller Hotell Klövsjöfjäll som invigdes 2020. 

Konferens i Vemdalen

Mest nöje erbjuds kring Vemdalsskalet varpå exempelvis Hovde hotell eller några av de stora lägenheterna kring Skalets Torg kan vara lämpligt boende. Annars är Hotell Klövsjöfjäll och Storhogna Högfjällshotell de två anläggningarna som erbjuder bäst förutsättningar i form av konferensrum, relaxavdelningar mm. Är ni en mindre grupp rekommenderas Villa Björnrile som är en helt unik anläggning på 1000 kvadratmeter med endast 16 bäddar. Här har ni gott om utrymme för kreativa möten. 

Läs mer om aktiviteter i fjällen.