Resa till fjällen

Fjällen är ett populärt resmål hos både skandinaver men också andra nationaliteter. Både sommar och vinter har människor vallfärdat till fjällen för att uppleva oemotståndliga vyer, utmanande upplevelser och avkoppling som är svår att känna på andra platser i världen.

Fjällen.se är en systersajt till visitfjallen.se och båda ägs av bolaget Visit Fjällen AB. Syftet med sajterna är att inspirera fler att besöka fjällen och förhoppningsvis förbättra fjällupplevelserna för de som planerar ett besök.

Då exempelvis vädret kan variera kraftigt och hastigt i fjällvärlden är det viktigt att ni planerar ert besök noga och ta hellre med ett plagg för mycket än ett för lite. Läs mer om aktiviteter i fjällen.

Så tar du dig till fjällen

Att resa till fjällen kan man göra på många olika sätt. Det är inte alltid så lättillgängligt men vi lovar att det är värt mödan.

Buss till fjällen

Med buss tar du dig enkelt till många av fjällvärldens stora resmål. Sälen, Vemdalen, Lofsdalen, Funäsfjällen och Åre är bara några av de resmål som du kan nå med en smidig bussresa från södra Sverige.

Tåg till fjällen

Tåget är vår favorit. Tåget transporterar dig kanske inte snabbast fran A till Ö men ofta mest bekvämt. Tåg är ett kul och mysigt sätt att resa med barn och väljer ni att resa med nattåg sover ni under större delen av resan och utnyttjar på det sättet även natten till att transportera er till ert resmål i fjällen. Tåg lämpar sig extra bra för dig som ska till de norra delarna av fjällen. Att köra bil till Riksgränsen från Stockholm tar drygt 14 timar om du sträckkör. För de flesta är inte det ett alternativ och då är tåget ett ypperligt alternativt som tar er hela vägen medan ni sover gott på tåget. Att ta tåget är också ett populärt alternativ för många som besöker Jämtland- och Härjedalsfjällen. Till Åre och Storulvån (där Jämtlandstriangeln börjar), Vålådalen och Vemdalen finns det anslutningar med buss som tar er hela vägen till er slutdestination. Läs mer om tåg till fjällen. Företagen Snälltåget och SJ trafikerar linjer till fjällen.

Bil till fjällen

Det allra vanligaste sättet att ta sig till fjällen är fortfarande med bil. Om du inte är van vid vinterväglag rekommenderar vi att du kör extra försiktigt och dubbdäck och fyrhjulsdrift är en stark rekommendation om det är möjligt. De flesta väljer att åka till de mer sydliga fjällen i Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Resan till de norra delarna av fjällkedjan kan bli lite väl utmanade. Framförallt för de många barnfamiljer som reser till fjällen varje år.

Flyg till fjällen

Att flyga är kanske inte det vi föredrar eller rekommenderar som första alternativ. Tänk på att en flygresa innebär en hel del onödiga utsläpp som vår vackra miljö klarar sig bra utan. Men i vissa fall är flyget det enda alternativet för att få upptäcka det du önskar inom den tid ni har till förfogande och då hoppas vi att du väljer att klimatkompensera för resan.

I Dalarna byggs det en ny flygplats som invigs december 2019, det kommer vara den närmsta flygplatsen för dig som ska till Sälenfjällen.

I Härjedalen finns en flygplats i Sveg men transfermöjligheterna därifrån är begränsade, vi rekommenderar att man i så fall hyr bil. Annars är Östersunds flygplats ett bra alternativ och därifrån går det transfer till både Åre (och vidare till Storulvån, Vålådalen m.fl.), Vemdalen osv.

Nästa steg är att hitta boende i fjällen.

Missa inte heller att spana in alla aktiviteter som finns i fjällen.